משרד החינוך משקיע הרבה בסיוע לתלמידים עם צרכים מיוחדים. בנוסף לצוותי המורים עבדו בשנת 2021 עבדו כ 11,000 סייעות במסגרות רגילות שמשלבות תלמידים עם מוגבלויות. הסייעות מגישות עזרה פיזית לתלמיד (למשל, עוזרות לילד עם שיתוק מוחין לכתוב), תיווך פדגוגי שכולל מעקב אחר מילוי מטלות בכיתה, מתן סיוע והסבר לימודי וחזרה על הנאמר בכיתה, טיפול בבעיות התנהגות וגם מילוי משימות. התפקיד הזה כה חשוב שמשרד החינוך הגדיל את מספר הסייעות ב 4000 בתוך 4 שנים. אבל מתברר שהמשימה של הסייעות קשה וגם כפוית טובה, כפי שמספרת סייעת שהתראיינה אתמול לנועם דביר ב'ישראל היום' (1.8.2022):
"אנחנו עובדות בכל יום משבע וחצי בבוקר, עם אוכלוסייה קשה ומאתגרת מאוד, ולא מתוגמלות בהתאם. השכר והתנאים עלובים. סייעות בורחות מהמקצוע ואין מי שתעבוד, עזבו אצלנו כבר שבע בנות ותיקות בשנה אחת", כך מספרת ענת עוקשי, שעובדת 12 שנים כסייעת בחינוך המיוחד. בגלל הרפורמה בחינוך המיוחד המקרים הפכו ליותר מורכבים ואנחנו כבר לא עומדות בעומס. חייב להיעשות שינוי משמעותי".
מצבן של הסייעות נדון בשנים האחרונות בכנסת ובממשלה. אף שמצוקת תנאי עבודתן ושכרן ידועים, בינתיים לא נעשה דבר כדי לשפר אותם.
בנוסף, הגיע הזמן שגם ההכשרה של הסייעות תהיה מקיפה והן יקבלו הדרכה מקצועית שתאפשר להן להעניק שירות וחינוך איכותיים לילדים שכה נזקקים להם. למה זה חשוב? מעט מאד מחקרים נערכים בעולם על התרומה של סייעות משלבות והממצאים סותרים. סקירה של 28 מחקרים שנערכו ב 9 מדינות מצביעה על היתרונות והחסרונות. מורים שבכיתותיהן עובדת סייעות ציינו שלזמינותן שלהן הייתה השפעה מועילה על שילוב תלמידים. סייעות עזרו לא רק בטיפוח למידה, אלא גם בחיברות של תלמידים והגברת השתתפותם בפעילויות חברותיות. הליווי גם צמצם התנהגות מפריעה. עם זאת, מחקרים מראים שלעתים עבודת הסייעת לא יעילה וגם מבודדת את התלמיד המשולב ממהלך השיעור. כמו כן המעטפת האישית הזו חוסמת את התקשורת של התלמיד המשולב עם ילדים אחרים וכך, באופן פרדוקסלי, מצטמצמת מידת ההכלה שלו בכיתה. עוד מתברר שיעילות עבודת הסייעות נמוכה מזו של המורה בכיתה. ממצאים מראים שתלמידים התקדמו פחות בלימודים כאשר קבלו סיוע, בהשוואה לתלמידים עם מוגבלויות שלא קיבלו סיוע. הדבר נובע, בין השאר משום שסייעות נותנות לעתים דוגמאות שגויות ומכינות לתלמידים את העבודה. כך מצטמצמת מידת האוטונומיה והעצמאות של התלמיד וגם מסמנת את הילד כ'שונה' בעיני חבריו. תצפיות הראו שיש ילדים שמנסים להתרחק מהסייעת ולהתקרב לשאר התלמידים.
הגיע הזמן שמשרד החינוך יתגייס למען אחת מקבוצות העובדים הכי מוחלשות שלו. הקידום המקצועי והפרופסיונלי יבטיח שירות איכותי למען קבוצה מוחלשת נוספת, הילדים עם המוגבלויות.
למעוניינים לקבל את המקורות עליהן מתבסס הטקסט מוזמנים לפנות למעין